Even heb ik getwijfeld waarover ik zou schrijven in deze blog. Zou ik vertellen wat me drijft om te beginnen ondernemen? Of zou ik enkele anekdotes delen over het Wingmen-traject dat we al hebben afgelegd? Neen, vandaag wil ik het graag hebben over een basisidee waarin ik erg geloof en waarmee we allemaal te maken hebben; Vandaag wil ik het alledaagse in vraag stellen!

Opstaan, koken, eten, wassen, strijken, poetsen, TV kijken… Het zijn alledaagse handelingen die we in onze woning uitvoeren. Hiervoor gebruiken we onze keuken, badkamer, trappen, stopcontacten elke dag zonder over bij hun gebruiksgemak stil te staan. Waarom zouden we, vraag je je misschien af? Wel, sommige dagdagelijkse handelingen zijn eenvoudigweg onhandig. Heb jij misschien al eens gevloekt op die sleutel die niet altijd even gemakkelijk in dat kleine sleutelgat wil passen? Heb jij thuis misschien een klein, verraderlijk opstapje waarover nieuwe bezoekers altijd struikelen? Of was het al eens te veel voor jou om die logge wasmand vol vers gewassen en gestreken kleren weer terug de trap op te dragen naar de slaapkamers? We vloeken er allemaal wel eens op, ik alleszins toch. Wanneer we echter zelf een huis gaan bouwen of verbouwen, zoals menige Belg met een baksteen in de maag doet, dan doen we het dikwijls simpelweg net hetzelfde! Is het omdat we soms halsstarrig willen vasthouden aan onze alledaagse woonomgeving die we zo goed kennen, ook als ze niet comfortabel is? Is het omdat we het altijd al zo gedaan hebben of omdat we er gewoonweg niet meer bij stilstaan?

Vandaag wil ik wél bij het alledaagse stilstaan, want soms kunnen eenvoudige ontwerpoplossingen het onszelf een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Een voorbeeld? Neem nu die wasmand die we in de badkamer vol met vuil wasgoed laden en dan naar beneden brengen; daar wassen en strijken; en dan terug de trap op naar de slaapkamers. Een heel intensief proces van zeulen dat eigenlijk niet echt logisch –of LEAN– is. Zou het niet veel eenvoudiger zijn om de wasplaats op dezelfde verdieping te voorzien als de badkamer en slaapkamers in jouw nieuwe woning? Zo hoef je de trap niet op en af te lopen en kan je de circulatie een heel stuk beperken. Een andere optie kan zijn om de badkamer en berging boven elkaar te voorzien en een linnenkoker te installeren? Dit klinkt misschien ‘fancy’, exclusief of duur, maar dat is het helemaal niet. Het komt erop neer dat de ontwerper een opening voorziet in de vloerconstructie tussen gelijkvloers en verdieping die uitkomt in de wasplaats. Niet de grote kost dus, maar het spaart je wel alvast één rit uit met de wasmand…voor héél wat jaartjes.

Nog een voorbeeldje? Wel, die inkomdeur openen kan soms een opgave zijn wanner de sleutel niet vlot in het sleutelgat wil passen, vooral op momenten waarop het snel moet gaan. Maar ook voor kinderen of oudere personen met een minder vaste hand vormt het openen van de inkomdeur een uitdaging. Kan het anders dan? Uiteraard! Het zou bijvoorbeeld al een heel stuk eenvoudiger zijn als het sleutelgat zich niet zo laag zou bevinden, maar een stuk hoger, boven de deurgreep. Zo moeten we ons niet bukken én werpt de deurgreep geen schaduw op het sleutelgat. Je zou bijvoorbeeld ook met een V-lock (zie afbeelding) kunnen werken. Dit is een slot waarbij je met de sleutel langs de rand van de V beweegt om zo de sleutel op de juiste plaats te krijgen. Door de opening te vergroten, verklein je de foutenmarge en vergroot je het gebruiksgemak.

We zijn het zo gewoon, de plaats van het sleutelgat, de onhandige vormgeving en plaats van een stopcontact laag bij de grond of de ligging van de wasplaats… dat we er niet meer bij stilstaan. Maar dat betekent niet dat het niet beter kan! Dit zijn maar enkele voorbeelden die tonen hoe je op een andere wijze kan kijken naar onze dagdagelijkse activiteiten en hoe onze woning ons daarbij kan ondersteunen of belemmeren. Zo zijn er nog onnoemlijk veel grote en kleine handelingen waarbij we het onszelf gemakkelijker kunnen maken. Die extra rit met de wasmand is nu misschien geen probleem, maar wat als je oververmoeid bent, een gebroken been of arm hebt of ouder wordt en toch zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen?

Een doordacht ontwerp dat gericht is op optimaal gebruiksgemak kan jou helpen, tijdens alle levensfasen. Mooie ontwerpoplossingen die de omgeving voor iedereen bruikbaarder en comfortabeler maken noemen we Universal Design oplossingen. Ben jij er klaar voor om je dagdagelijkse woonomgeving kritisch onder de loep te nemen?