In juli werd ik attent gemaakt op Wingmen College door mijn werkgever Geo Square, net zoals Wingmen onderdeel van de Cronos Groep. Het is me al vaker gebeurd: je zin voor initiatief wordt opgemerkt en fantastische mensen die in je geloven, geven je kansen om verder te ontwikkelen.

Intrapreneur. Een woord dat vaak gebruikt wordt voor mensen die initiatief nemen binnen een bedrijf. Ik geloof dat ik dat ben. Het is me ook al vaker gezegd. Maar Wingmen College gaat over ondernemen en je eigen onderneming uitbouwen. De 1ste les die ik ondertussen leerde, is dat de ondernemer en de onderneming sterk met elkaar verweven zijn, maar dat het essentieel is dat je het ‘waarom’ van beiden in kaart hebt.

Ondernemen dus. Entrepreneurship vs intrapreneurship. Een groot verschil in mijn eigen definitie. Zeker voor een persoon zoals mezelf die relatief weinig risico’s neemt en die het leven van ondernemers al van dichtbij meemaakte via zijn ouders, zowel de goede als de minder goede momenten. Daar moest ik toch even over nadenken. Is dat echt mijn volgende stap? Opvallend: wanneer ik het voorstel besprak met mijn vriendin, zei ze binnen de seconde: ‘Sowieso, dat zag ik al jaren aankomen, ‘t was maar de vraag wanneer.’ Ik sprak al over van die fantastische personen die in je geloven, toch? Dit is er ook zo eentje. Eentje met een onvoorwaardelijk vertrouwen in mij, die me mijn eigen weg laat zoeken, maar op het juiste moment dat noodzakelijke duwtje geeft. Tot daar dat nadenken dus. Let’s do this!

In november begon het dan eindelijk: het kick-off weekend van Wingmen College. 21 vreemden die je nooit hebt gezien. Van sommigen kon je duidelijk afleiden dat ze van Limburg kwamen – om al even duidelijke redenen – maar voor de rest waren het gesloten boeken. Dat duurde zo’n 2 uur, denk ik. Daarna had iedereen zich voorgesteld. Op verbazingwekkend korte tijd kon ik me vereenzelvigen met hun verhaal en met hun motivatie om deel te nemen aan Wingmen College. Ik herkende bij quasi iedereen wel iets uit hun verhaal. Niet geheel onverwacht kwamen de meeste mensen uit grote bedrijven met hiërarchische structuren, waar weinig creativiteit, initiatief en intrapreneurship mogelijk was. Sommigen zeiden te twijfelen of ze wel ondernemer zijn en hopen dat tijdens Wingmen College te ontdekken. Anderen zijn dan weer zorgeloos en vragen zich niet af waarom ze het niet zouden doen, maar willen gewoon vooruit. Interessante bende, waar je van iedereen wel iets kunt opsteken of een ander perspectief op wezenlijke vragen van kunt krijgen. Dat zou snel nog duidelijker worden!

De openheid bij iedereen was verwarmend en inspirerend tegelijkertijd. Fantastisch begin van de kick-off! Nu werd het tijd voor het serieuze werk. Met dezelfde openheid begonnen we in grote groep en nadien in kleine groepjes te werken aan het doorgronden van onze eigen waarden. Dit zou de basis moeten leggen om onze motivatie om zelf te ondernemen, in kaart te kunnen brengen. Drie ongelooflijk leerrijke dagen, teveel lessen getrokken om op te sommen.

Maar op 1 les wil ik toch de aandacht vestigen:  de kracht van visualisatie om concepten en waarden te doorgronden. Ik hààt tekenen of andere creatieve vormgevingen. Waarschijnlijk ingegeven door frustratie vanwege de beschamende motorische onbekwaamheid om nog geen rechte pijl te kunnen trekken – Sven A., bedankt nog trouwens om mij de Chrome-extensie ‘Autodraw’ te tonen. Weg motorische handicap!

Dat ik geen rechte pijl kan tekenen, kwam ook tot uiting  tijdens de graffiti workshop, waar we een wapenschild moesten maken van ons idee of van onze ‘why’. Achteraf gezien ook niet slim natuurlijk om dan per se een pijl in je wapenschild te willen opnemen… Maar door er even over na te denken, er snel aan te beginnen en het je visueel voor te stellen, word je creativiteit en je bundel aan ideëen enorm gestimuleerd. Dezelfde ervaring had ik ook bij Lego Serious Play, bij het maken van mijn moodboard en bij het beklimmen en ‘verlaten’ van de pamperpaal. Allemaal visualisatie- en speltechnieken om je doelen, ideëen, waarden, … in een framework te kunnen plaatsen.

Ondertussen zijn we twee maanden verder en begint volgende week de effectieve opleiding. Ik kijk er superhard naar uit! Maar het is niet dat de afgelopen 2 maanden rustig en zonder actie zijn geweest. Nieuwe ideëen zijn ontstaan, voornemens en doelen zijn gesteld, in mijn hoofd is er continu beweging. Maar waar er voor het kick-off weekend eerder twijfels waren, is mijn mindset nu gericht op  positivisme en op de vraag ‘waarom wel’. Je raadt het al: nog een inzicht vanuit Wingmen College! Benieuwd waar deze tocht eindigt, maar ik hoop dat het nog héél lang duurt voor ik daar achter kom…

 

Ook al zijn we nog niet eens officieel begonnen, binnen deze 3-daagse heb ik inzichten gekregen die me maanden of jaren aan reflectie en ervaring hebben bespaard. Vandaar een speciale dank voor deze kans aan Dirk, Ann, Lies en Wim en dus ook aan Cronos Groep, Geo Square en Wingmen. Eveneens  een speciale dank aan Walter, Benoit, Pieter en de andere docenten van de Universiteit Hasselt die ik nog zal ontmoeten tijdens dit traject.