Traditioneel begint iedereen het nieuwe jaar met een resem aan goede voornemens. Helemaal in die stijl was één van onze eerste opdrachten, maak een moodboard. Welke concrete doelen wil je bereiken in 2018. Onder het motto start met dromen en leef dan naar je dromen. Zo creëer je je eigen werkelijkheid. Ok, dromen in overvloed maar dan komt de twijfelaar in mij, gaat dit wel lukken? Kan ik dit wel? Als er één goed voornemen is dat ik dit jaar zeker wil waarmaken is: probeer het, ga ervoor en vergeet niet te genieten van de kleine stappen voorwaarts!

Tweede opdracht was maak een screencast waarin je kort je idee toelicht gebruikmakend van een Business model canvas. Ik denk dat ik wel 100 takes heb nodig gehad voordat er eentje was met niet teveel euh’s. Gelukkig heb ik geen ambities in de media wereld. Ik wil mij eerder focussen op de circulaire economie en in bijzonderheid de deeleconomie. Hier spreekt de idealist in mij. Duurzame economische groei is de enige optie die de planeet kan redden en dat besef wil ik zelf nog meer in de praktijk brengen.

Tot slot hebben we ook nog een interessant boek meegekregen “Robot aan het stuur van Jochanan Eynikel”, over hoe artificiële intelligentie ons leven zal veranderen de komende jaren. Wat bij mij blijft hangen; technologie is nooit waardenvrij en we kunnen als mens technologie zo omkaderen dat ze menselijk blijft, ook wanneer ze niet langer door mensen bediend wordt. Wat mij dan wel beangstigd is technologische singulariteit en vooral dat dit nogal snel wordt weggewuifd als nog ver weg of onmogelijk. Wat als dit toch gebeurt, zou artificieel moreel bewustzijn dan ook nog de menselijke moraal dienen?